23 Απρ 2009

Pipili...και στην Ινδία

Pipili (ή αλλιώς ως Pipli) είναι το όνομα πόλης στην περιφέρεια Puri της Orissa, πολιτείας της Ινδίας, με πληθυσμό περίπου 14,500 κατοίκων.
Είναι γνωστή για τον σχεδιασμό πανέμορφων χειροποίητων κεντημάτων. Το ξεχωριστό στυλ του “appliqué” κεντήματος, είναι μια ειδίκευση της κοινότητας “Darji”, μιας κοινότητας ραφτάδων του Pipili.
Αρχικά χρησιμοποιούνταν σε γιορτές, αλλά κατόπιν χρησιμοποιήθηκαν και σε είδη οικοσκευής και γενικότερα σε διάφορα χρηστικά αντικείμενα, από σεντόνια και ομπρέλες, έως και καλύμματα μαξιλαριών.


Η χειροτεχνία αυτή περιλαμβάνει το κέντημα και το ράψιμο μικρών κομματιών πολύχρωμων υφασμάτων, με μοτίβα από λουλούδια, ζώα, χωριάτικα τοπία και παραδοσιακά σχέδια, πάνω σε ένα μεγαλύτερο ύφασμα, που χρησιμοποιείται ως βάση. Το ύφασμα που χρησιμοποιείται για τα μπαλώματα, όπως και αυτό που χρησιμοποιείται για τη βάση, είναι βαμβακερό με διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς.

Το εμπόριο των “appliqué” κεντημάτων, προσφέρει απασχόληση στον μεγαλύτερο αριθμό των γυναικών της Orissa και πολλές αποφέρει τα «προς το ζήν» για ολόκληρες οικογένειες.

1 σχόλιο:

Θεοδωράτος Σπύρος είπε...

Όπως υπάρχει και μια κωμόπολη στην Τουρκία με το όνομα Karamanli! Δεν είναι εφυολόγημα... είναι αλήθεια! Προφανώς σε αυτή την περίπτωση δεν θα επιθυμούσατε παραλληλισμούς με πρόσωπα του παρόντος και του παρελθόντος!