13 Φεβ 2009

Συνέντευξη στην ESPRESSO, 08.02.2009!

"Οι γυναίκες είναι παλαβές με τον Κώστα Καραμανλή"

Η Φωτεινή Πιπιλή είναι από τους βουλευτές που δεν έχουν αποφασίσει να κάνουν την πολιτική επάγγελμα. Εχει αποφασίσει να παραμείνει στο Κοινοβούλιο, Θεού και λαού θέλοντος, το πολύ για δύο ακόμη τετραετίες. Γι' αυτό και δεν φοβάται το πολιτικό κόστος και τα λέει έξω από τα δόντια. Τη συναντήσαμε στο σπίτι της, που ενίοτε χρησιμοποιεί και ως γραφείο, λίγα μέτρα μακρύτερα από τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Ρηγίλλης.

Από το μπαλκόνι της δεσπόζει ο Λυκαβηττός. Καθίσαμε αναπαυτικά στο σαλόνι και αρχίσαμε την κουβέντα. Αυτήκοες μάρτυρες των όσων λέγαμε ήταν οι δύο πανέμορφες γάτες της που στριφογυρνούσαν συνεχώς στον χώρο. Η βουλευτής Α' Αθήνας μας αποκαλύπτει ότι δεν πηγαίνει να κόψει βασιλόπιτες όπως όλοι οι άλλοι συνάδελφοί της, θεωρεί ότι η Αστυνομία έχει χάσει το μέτρο ρίχνοντας τόσο συχνά δακρυγόνα και πως ο πρωθυπουργός δεν ήταν απαραίτητο να ζητήσει συγγνώμη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που δέχθηκε χημικά, τα οποία είχαν ριχτεί προτού καν φτάσει αυτός στο λιμάνι του Πειραιά.
Επισημαίνει ακόμη πως κακώς επετράπη στους αγρότες της Κρήτης να μπουν στα πλοία με τα τρακτέρ, προκειμένου να πάνε στην Αθήνα, δηλώνει άγνοια για τους εκλογικούς νόμους και στρέφεται κατά της Αννας Δρούζα και της Τατιάνας Στεφανίζου επειδή ασχολήθηκαν με τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Και συν τοις άλλοις τονίζει ευθαρσώς ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει τα golden boys»!

- Πόσες βασιλόπιτες έχετε κόψει μέχρι και σήμερα;

Οσο και εάν δεν το πιστεύετε, έχω πάει μόνο σε μία εκδήλωση, στο Μεταξουργείο, και αυτό επειδή ήταν η παλιά μου γειτονιά. Και φυσικά γλέντησα και στην κοπή της πίτας των γυναικών της Νέας Δημοκρατίας. Εκεί γίνεται ωραίο πάρτι!

- Συνέβη κάτι ενδιαφέρον στη φετινή εκδήλωση της γραμματείας γυναικών της Ν.Δ.;

Αυτό που συμπέρανα είναι ότι, όπως πάντα, οι γυναίκες είναι παλαβές με τον Καραμανλή. Να σκεφτείτε ότι είχαν ανέβει πάνω στις καρέκλες για να τον χειροκροτήσουν! Χαμός έγινε!

- Είναι δυνατόν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να δέχεται δακρυγόνα επισκεπτόμενος το λιμάνι του Πειραιά;

Πριν αναφερθώ στο περιστατικό και μιλώντας ως πολίτης, θα σας πω ότι θεωρώ πως κάπου η Αστυνομία έχει χάσει την… μπάλα, με την έννοια ότι δεν χρειάζεται να ρίχνει τόσα πολλά δακρυγόνα τόσο συχνά. Τα τελευταία χρόνια πέφτουν πάρα πολλά χημικά και δεν ξέρω γιατί!

- Δεν θα έπρεπε να υπήρχε εντολή από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να περιοριστούν τα δακρυγόνα;

Αυτό δεν το ξέρω. Θέλω όμως μια επίσημη απάντηση επί τούτου. Οσον αφορά τώρα τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν έριξαν δακρυγόνα επειδή είδαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αλίμονο! Σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να είχαν ξηλωθεί όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας. Ο κ. Παπανδρέου πήγε απροειδοποίητα, έπεσε σε μια προηγούμενη φάση όπου συνέβαιναν επεισόδια και δημιουργήθηκε αυτή η εικόνα. Επέλεξε να κάνει μια εμφάνιση δημοσίων σχέσεων επειδή ήταν Κρητικοί αγρότες οι διαδηλωτές.

- Δεν θα έπρεπε από στοιχειώδη πολιτικό πολιτισμό να σηκώσει το τηλέφωνο ο κ. Καραμανλής και να ζητήσει συγγνώμη από τον κ. Παπανδρέου για τα δακρυγόνα που «έφαγε»;

Οχι! Γιατί εάν αρχίσει ο κάθε πρωθυπουργός να ζητά συγγνώμη με το παραμικρό, δεν θα ασχολείται με τίποτα άλλο. Εγώ το θεωρώ λαϊκισμό αυτό. Τόσοι βουλευτές έχουν υποστεί επίθεση με γιαούρτια. Φαντάζεστε ο πρωθυπουργός να έπαιρνε τον καθέναν τηλέφωνο και να λέει συγγνώμη;

- Αλλο όμως να δέχεσαι επίθεση με γιαούρτια ή οτιδήποτε άλλο από διαδηλωτές και άλλο από αστυνομικούς!

Η Ελληνική Αστυνομία ήταν σαφής. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήγε απροειδοποίητα. Συγγνώμη ζητάς μόνο σε κάτι που ευθύνεσαι. Εδώ, δεν είχε δοθεί εντολή να επιτεθούν στον Γιώργο Παπανδρέου. Προς Θεού!

- Υπήρχε από την κυβέρνηση σχέδιο αντιμετώπισης των αγροτών της Κρήτης ή περίμεναν να φτάσουν πρώτα στο λιμάνι του Πειραιά, να επιχειρήσουν να βγουν από την προβλήτα και μετά να δούμε πώς θα τους αντιμετωπίσουμε;

Για εμένα το λάθος ήταν που έφυγαν από την Κρήτη με τα οχήματα. Αυτό ήταν παράνομο! Ηταν σαφής καταστρατήγηση του νόμου! Θα μπορούσαν οι άνθρωποι, όπως όλοι οι διαδηλωτές, να μπουν στα καράβια, να κάνουν για μία ακόμη φορά μπάχαλο την Αθήνα πραγματοποιώντας πορεία -δεν θα ήταν η πρώτη φορά- και να τελειώσει εκεί. Επρεπε η τήρηση του νόμου να ξεκινήσει από την Κρήτη. Να μην τους αφήσουν να μπουν με τα τρακτέρ στο πλοίο.

- Εχουν δικαίωμα οι αγρότες να κλείνουν τους δρόμους κόβοντας την Ελλάδα στα δύο; Εκεί γιατί δεν επιστρατεύτηκαν τα ΜΑΤ;

Γιατί πιθανόν δεν ήθελε η Ελληνική Αστυνομία και η κυβέρνηση να δημιουργηθεί πάλι νέα κόντρα! Και εν πάση περιπτώσει, δεν υπάρχει η απαιτούμενη συναίνεση τουλάχιστον μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων για να εφαρμοστούν κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν με τον νόμο και την τάξη.

- Εκτιμάτε ότι πάμε για εκλογές;

Το μόνο που δεν χρειάζεται η Ελλάδα για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια είναι συνεχείς εκλογές, εκλογολογία και συγκυβερνήσεις. Και πιστεύω ότι και ο κόσμος θα πρέπει να αποφασίσει τελικά εάν θέλει ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία. Οποιο κόμμα και εάν είναι να το στείλει αυτοδύναμο στη Βουλή.

- Ακόμα και εάν είναι το ΠΑΣΟΚ;

Ε, βέβαια. Η Νέα Δημοκρατία θα... κατσικωθεί πενήντα χρόνια στην εξουσία;

- Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου έχουν και χαρακτήρα δημοψηφίσματος, όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ;

Επιφανειακά, ναι! Αλλά σας μιλάει ένας άνθρωπος που κάθε φορά στις ευρωεκλογές ψήφιζε και... άλλο κόμμα. Παλιά έχω ψηφίσει και Κύρκο! Δύο φορές σε ευρωεκλογές έχω ψηφίσει Αριστερά!

- ΠΑΣΟΚ έχετε ψηφίσει ποτέ;

Εμένα μου πήγαινε πολύ ο Σημίτης και ήμουν στο τσακ να τον ψηφίσω, αλλά επειδή είχε μαζί του όλο αυτό το παλιό ΠΑΣΟΚ δεν τον ψήφισα ποτέ. Ο Σημίτης πάντως ως πολιτική προσωπικότητα μου άρεσε. Τον θεωρώ Ευρωπαίο και γουστάρω που πήγαινε στη Λυρική Σκηνή. Η μεγάλη μαγκιά του Καραμανλή, από την άλλη, ήταν ότι άνοιξε τη Νέα Δημοκρατία και της έδωσε την κεντροδεξιά διάσταση.

- Ναι, αλλά άργησε να ζητήσει συγγνώμη όταν κατάλαβε το λάθος στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, σε αντίθεση με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του βγήκε και είπε «συγγνώμη» επειδή ένας υπουργός του διώκεται για φοροδιαφυγή και ένας άλλος δεν είχε δηλωμένη στην εφορία την οικιακή βοηθό του.

Κατ’ αρχάς, ο Ομπάμα δεν είπε απλώς συγγνώμη, είπε επί λέξει «τα γ...σα»! Αυτή ήταν η φράση που είπε στα αγγλικά, αλλά δεν μπορούσαν τα κανάλια να το μεταφράσουν ακριβώς έτσι! Δεύτερον, ο κ. Καραμανλής είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που ζητάει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, ακόμη και τρεις μήνες μετά. Δεν θα πρέπει να το παραλείψουμε. Ηταν μια γενναία απόφαση!

«ΜΙΛΑΜΕ ΣΤΟΝ ΕΝΙΚΟ. ΕΓΩ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΩ “ΠΡΟΕΔΡΕ” ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ “ΦΩΤΕΙΝΗ”»

- Στις κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον κ. Καραμανλή μιλάτε στον ενικό ή στον πληθυντικό;

Μιλάμε στον ενικό. Εγώ τον αποκαλώ «πρόεδρε» και εκείνος απλά «Φωτεινή», όπως έκανε πάντα. Από τότε που έγινε πρωθυπουργός δεν τον λέω «Κώστα», όπως τον έλεγα κάποτε που κάναμε παρέα. Γνωριζόμαστε πολύ καλά εδώ και είκοσι χρόνια. Εχει μια φυσική απλότητα, αλλά ομολογώ ότι τον τελευταίο καιρό, μετά τη Διεθνή Εκθεση του περασμένου Σεπτεμβρίου (σ.σ.: που η Ν.Δ. έπεσε στα γκάλοπ) δεν έχω διάθεση να τολμήσω να χαριεντιστώ μαζί του. Παλαιότερα του έλεγα, “α ρε προεδράρα, την πατήσαμε πάλι με την ομάδα”, όταν έχανε ο Παναθηναϊκός. Από τη ΔΕΘ και μετά όμως, επειδή τον ξέρω και βλέπω ότι… δεν με παίρνει, το έχω κόψει.

- Τι θα πρέπει να γίνει για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση;

Πολλά! Ενα από αυτά είναι ότι θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα δεν αντέχει τα golden boys! Δεν αντέχει τους τρελούς μισθούς που παίρνουν διοικητές Οργανισμών. Αυτά θα πρέπει να περικοπούν άμεσα. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, ο πρόεδρος της ΕΡΤ να λέει στη Βουλή ότι «παίρνω μόνο 11.000 ευρώ συν 2.000 ευρώ έξοδα παράστασης». Ελεος! Εκανε μια μαγκιά ο Φιλιππίδης, ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, να μειώσει τον μισθό του. Ο Αθανασόπουλος της ΔΕΗ επίσης είδε ότι βρομάει μπαρούτι και τόσο ο ίδιος όσο και οι δύο υποδιοικητές του αποφάσισαν να μειώσουν τους μισθούς τους και να περικόψουν νυχτερινά και υπερωρίες εργαζομένων που είναι πλασματικές.

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΞΕΡΟΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ»

- Οι επόμενες εκλογές κρίνετε ότι θα πρέπει να διεξαχθούν με τον νόμο Σκανδαλίδη ή με τον νόμο Παυλόπουλου;

Είμαι παντελώς άσχετη με αυτό! Σε θέματα που δεν τα γνωρίζω, δεν ομιλώ. Εχω προσπαθήσει πάρα πολλές φορές να καταλάβω τους εκλογικούς νόμους αλλά μου είναι αδύνατον. Αυτό που ξέρω είναι ότι θέλω ισχυρές κυβερνήσεις!

- Μου αρέσει, γιατί δεν κάνετε τον ξερόλα.

Ναι, γιατί δυστυχώς εμείς οι δημοσιογράφοι αλλά και οι πολιτικοί είμαστε ξερόλες. Μιλάμε επί παντός επιστητού. Ακόμη και η Αννα Δρούζα με την Τατιάνα Στεφανίδου ανακατεύτηκαν ως μη όφειλαν (!) στην ιστορία με τον τραγικό θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Αυτό δεν είναι σοβαρή ενημέρωση!

- Γιατί να μην ασχοληθούν με το θέμα της δολοφονίας ενός 15χρονου η Δρούζα και η Στεφανίδου;

Γιατί όταν ασχολείσαι με τον γιο του Παπαμιχαήλ και της Βουγιουκλάκη και την κάθε πικραμένη και κερατωμένη και κλαίνε όλοι μαζί, δεν μπορείς να ασχολείσαι και με θέματα που θέλουν άλλου είδους προσέγγιση και όχι συναίσθημα και λαϊκισμό!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
ΦΩΤ.: ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΦΕΪΘΦΟΥΛ

3 σχόλια:

Yellow Kid είπε...

Σας το έχω ξαναπεί: Θεωρώ πώς η Εσπρέσσο είναι μία κρυπτοφασίζουσα εφημερίδα (προσέξτε πχ πώς χαρακτηρίζει ή πώς αντιμετωπίζει μειονότητες) και δεν είναι καλό να της δίνουμε κίνητρα να συνεχίζει, ούτε και να την υποστηρίζουμε. Αλλά ενήλική είστε, κάντε ότι καταλαβαίνετε.

Yellow Kid είπε...

Υ.Γ: Δεν είναι ανάγκη να λέμε ότι ο Γιωργάκης πήγε εκεί απροειδοποίητα ή όχι. Δεν έχει καμία σημασία. Το γεγονός είναι πώς γίνεται υπερβολική χρήση χημικών από την αστυνομία και αυτό είναι βλαβερό όχι μόνο για αυτούς που χαρακτηρίζετε ως κουκουλοφόρους, αλλά και για τον απλό κόσμο που θα βρεθεί εκεί.

Σας πληροφορώ, ότι με το που άρχισαν τα επεισόδια στα Προπύλαια πήγα να πάρω το μετρό στην στάση Πανεπιστήμιο να φύγω. Πριν προλάβω να κόψω το εισιτήριο του 1ευρο που μας έχει επιβάλλει το μετρό, σε διάστημα 5 λεπτών, ίσως και λιγότερο, τα δακρυγόνα είχαν είδη εισβάλει με τον αέρα στον υπόγειο χώρο του μετρό δηλητηριάζοντας όχι μόνο εμένα, αλλά και όσους βρισκόταν εκεί μέσα. Φυσικά δεν είχα μαζί μου ούτε μαλόξ ούτε και μάσκα για να προστατευτώ. (φαντάζομαι ούτε και ο Γωργάκης ή οι αγρότες).Τουλάχιστον ελάττωσα λίγο το κάψιμο με το γάλα που ήπια έπειτα. (Μάγκες αν διαβάζετε,σοκολατούχο η όχι κάνει θαύματα, το συνιστώ.)

Yellow Kid είπε...

Συγνώμη αν τρολίαζω, αλλά δεν πιστεύετε πώς ακόμα και οι ποιο λαϊκές εκπομπές (κάτι που παραδέχτηκα στον λαϊκιστή Λαζόπουλο πχ, και σε εκείνη την συνέντευξη του έβγαλα το καπέλο)σαν της Δρούζας πρέπει να ασχοληθούν με την δολοφονία του Γρηγορόπουλου;

Πώς θα πάρουνε το μάθημα τους αυτοί που αντί να περνάνε τους αστυνομικούς από ψυχολογικό έλεγχο όπως οφείλουν,ώστε να αποφασίσουν ποιους θα οπλίσουν , μιλάνε για "μεμονωμένα";