14 Δεκ 2007

συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Πιπιλή - μέρος 1ον

Και η απάντηση (απόσπασμα από τα Πρακτικά της Βουλής):

Η’ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΒ’

ΣΥΝΟΔΟΣ Α’

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΝΒ’

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007


Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου:

Πρώτη είναι η με αριθμό 359/10-12-2007 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κ. Φωτεινής Πιπιλή προς τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σχετικά με τη συγχώνευση των Ασφαλιστικών Ταμείων κ.λπ..

....................................................................................................................

Ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Βασίλειος Μαγγίνας έχει το λόγο.ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας):

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά φοβούμαι ότι δεν υπάρχει διεθνώς χώρα, εις την οποία να λειτουργεί τέτοιος μεγάλος αριθμός φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Και μάλιστα και αυτός ο τεράστιος αριθμός έχει προκαλέσει ένα χαώδες και αναχρονιστικό νομικό περιβάλλον, μέσα εις το οποίο λειτουργεί σήμερα η κοινωνική μας ασφάλιση. Νομοθεσία από τις αρχές του 1950 που διαρκώς τροποποιείται και ξανατροποποιείται και συμπληρώνεται κ.λπ..Το σύνολο των προϋπολογιζομένων διοικητικών και λειτουργικών δαπανών για όλα τα ταμεία για το 2007, ανέρχεται σε 1.585.774.000 ευρώ, ένα τεράστιο ποσό. Προ ολίγων ετών, σύμφωνα με μία επιστημονική εκτίμηση, είχε υπολογιστεί ότι το όφελος που θα μπορούσε να προκύψει από το νοικοκύρεμα, από το συμμάζεμα, από τις ενοποιήσεις των ταμείων, θα μπορούσε να ανέλθει στα 800.000.000 ευρώ.Επιτρέψτε μου να πω ότι θεωρώ το ποσό αυτό λίγο υπερβολικό και θα έλεγα ότι επί του 1.500.000.000, εις το οποίον περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για τη μισθοδοσία, ένα αναμενόμενο, ένα προσδοκώμενο όφελος θα είναι της τάξεως του 35% περίπου πάνω στις σημερινές συνολικές δαπάνες. Ο περιορισμός αυτών των δαπανών είναι πολύ σημαντικό στοιχείο και νομίζω ότι είναι πρόδηλος ο λόγος για τον οποίον επιχειρείται από την Κυβέρνηση. Θα έλεγα δε, ότι ίσως και το γεγονός αυτό να προκαλεί τις γνωστές αντιδράσεις για τις ενοποιήσεις, στις οποίες αναφέρεστε.Θέλω με την ευκαιρία αυτής της συζήτησης να επαναλάβω ότι: Πρώτον, σο πλαίσιο των ενοποιήσεων, οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, όπως και το ύψος και το είδος των παροχών, δεν μεταβάλλονται για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους οποιουδήποτε ταμείου ενοποιείται ή προσκολλάται σε κάποιο υφιστάμενο.Δεύτερον, οι εργαζόμενοι στα ταμεία αυτά σήμερα, θα διατηρήσουν τη μισθολογική και την υπαλληλική κατάσταση και εξέλιξή τους εις τους καινούργιους φορείς εις τους οποίους θα πάνε.Τρίτον, όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία -αυτό που λέγεται αποθεματικά- θα εντάσσονται για κάθε ταμείο σ’ έναν χωριστό διακριτό λογαριασμό, εις τον οποίον λογαριασμό θα επιστρέφεται και το οποιοδήποτε όφελος από οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα.(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)Ένα λεπτό, κυρία Πρόεδρε.Τέταρτον, δεν θίγονται και δεν αναμιγνύονται τα αποθεματικά του ενός ταμείου με τα αποθεματικά του οιουδήποτε άλλου ταμείου. Από δε τα αποθεματικά οποιουδήποτε ταμείου δεν πρόκειται να λείψει ούτε 1 ευρώ. Είναι άλλο θέμα το 10% από τους κοινωνικούς πόρους, από τους υπέρ τρίτων φόρους, που θα περιέρχεται σε έναν ειδικό λογαριασμό εις την Τράπεζα της Ελλάδος, ειδικό λογαριασμό εις τον οποίον θα συνεισφέρει και ο κρατικός προϋπολογισμός για την αντιμετώπιση ενός μέρους των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού μας συστήματος ως συνόλου.Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ. Η κ. Πιπιλή έχει το λόγο.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Κύριε Υπουργέ, το ποσό που μας αναφέρατε, ακόμα και εμένα που ασχολούμαι τόσα χρόνια με τα θέματα του ασφαλιστικού ως δημοσιογράφος, με ξάφνιασε. Περίμενα ότι τα έξοδα είναι λίγο λιγότερα. Και έχω την αίσθηση ότι η ελληνική κοινή γνώμη δεν έχει αντιληφθεί ότι ένα απλό μέλος διοικητικού συμβουλίου –απ’ αυτά έχουμε χιλιάδες στην Ελλάδα- είναι και αυτό «ευρωβόρο». Πιστεύω, δηλαδή, ότι αυτό το ποσόν του 1.500.000.000 ευρώ περίπου ετησίως το οποίο μόλις αναφέρατε, είναι ένα απίστευτα υψηλό ποσό για μία κοινωνία που έχει διαπιστώσει ότι υπάρχει ο φτωχός συνταξιούχος, ο συνταξιούχος που πραγματικά δεν μπορεί να πάρει κάθε μέρα ένα μπουκάλι γάλα. Άρα, λοιπόν, πιστεύω ότι πρέπει να ακουστεί αυτό το μήνυμα, ότι δηλαδή καμμιά φορά οι συγχωνεύσεις ξεβολεύουν κατεστημένες καταστάσεις που είναι εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Δεν μου απαντήσατε, όμως, στο δεύτερο ερώτημα και θα παρακαλούσα να μου απαντήσετε σε σχέση με το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει αναλάβει το πολιτικό κόστος –εμείς έχουμε αναλάβει να στηρίξουμε την Κυβέρνηση- του να ταράξει κάποια χρονίζοντα λιμνάζοντα νερά. Όμως, κύριε Υπουργέ, όλη αυτή η προσπάθεια, αν ευοδωθεί, κύριε Υπουργέ, στις δομές που σκέφτεται η Κυβέρνηση, ποιες θα είναι οι ποιοτικές αλλαγές; Δηλαδή, αυτό το θέαμα με τις ουρές στο I.K.A., αυτή η απαράδεκτη πολλές φορές συμπεριφορά γιατρών και εργαζόμενων στα υποκαταστήματα του Ι.Κ.Α., όλα αυτά θα αλλάξουν; Διότι νομίζω ότι δεν αρκεί μόνο να γίνει εξοικονόμηση, αλλά πρέπει να γίνει και βελτίωση των ποιοτικών δεδομένων. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εμείς σας ευχαριστούμε. Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για δύο λεπτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Κυρία συνάδελφε, συμφωνώ με τις διαπιστώσεις και θέλω πριν μιλήσω γι’ αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στα οποία αναφερθήκατε, να σας πω ότι αν μπορεί κάποιος να διακρίνει δύο καίριες, δύο κρίσιμες στοχεύσεις αυτής της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, θα σας έλεγα ότι το πρώτο στοιχείο είναι να διασφαλίσουμε συντάξεις ικανοποιητικές και παροχές ικανοποιητικές και επαρκείς για τους σημερινούς νέους που κάτω από το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα δεν διασφαλίζονται. Το δεύτερο είναι ότι ακριβώς από την απελευθέρωση πόρων που σήμερα κατασπαταλώνται και από τις άλλες διαρρυθμίσεις οι οποίες θα άρουν τις αδικίες, τις υπερβολές και τις στρεβλώσεις, θα καταστεί δυνατή η βελτίωση ακριβώς και κατά κύριο λόγο των χαμηλοσυνταξιούχων. (Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)Τώρα, ας αναφερθώ σε μερικά στοιχεία τα οποία θα προκύψουν σε επίπεδο ποιοτικών χαρακτηριστικών. Θα υπάρξει ενίσχυση ουσιαστικής και αποτελεσματικής άσκησης της εποπτείας και του ελέγχου από την κεντρική διοίκηση. Δεν υπάρχει μηχανισμός ο οποίος να μπορεί να ελέγχει εκατόν πενήντα πέντε φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Θα υπάρξει περιορισμός και αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς και συναλλαγής που, δυστυχώς, απαντώνται διαρκώς σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή και στα επίπεδα της συνταξιοδότησης και στα επίπεδα της ασθένειας και της υγείας γενικότερα. Στο βάθος του χρόνου θα υπάρξει η δυνατότητα εφαρμογής ενιαίων κανόνων διοίκησης και λειτουργίας αυτών των φορέων. Θα υπάρξει μείωση των δαπανών της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς θα είναι ευχερέστερος ο έλεγχος και, άρα, η αντιμετώπιση της σπατάλης και πιθανότατα σε πολλές περιπτώσεις και της διαφθοράς. Θα υπάρξει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποδομής, δηλαδή η δημιουργία ενιαίων και σύγχρονων πληροφορικών συστημάτων που είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, ο μόνος τρόπος για την ουσιαστική αντιμετώπιση των καταστάσεων. Δεν μπορούμε το 2007 και το 2008 να γράφουμε με τα χέρια σε βιβλία. Αυτά πρέπει και όφειλαν να είναι ηλεκτρονικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. (Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)Θα υπάρξει αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση των αποθεματικών της κινητής και ακίνητης περιουσίας. Σήμερα, υπάρχουν τεράστια ποσά τα οποία δεν αποδίδουν αυτό που πρέπει να αποδώσουν, συν το γεγονός ότι οι αποφάσεις δεν παίρνονται με τον τρόπο που θα έπρεπε να παίρνονται. Θα υπάρξει καλύτερη οργάνωση γενικότερα των οικονομικών και κανονισμοί οικονομικής και λογιστικής οργάνωσης και λειτουργίας, η οποία θα έχει έναν ενιαίο χαρακτήρα.Επίσης, θα υπάρξει –και αναφερθήκατε σ’ αυτό- μείωση του χρόνου εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων είτε στον τομέα της συνταξιοδότησης, δηλαδή ταχύτερη έκδοση των συντάξεων –ήδη η Κυβέρνηση έχει πάρει κάποια μέτρα γι’ αυτό το θέμα- είτε στο θέμα της υγείας, όπως είπατε, με τις ουρές.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να ολοκληρώσετε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε. Όλα αυτά πιστεύουμε ότι θα οργανωθούν καλύτερα -βεβαίως αυτό δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη- και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσει ο Έλληνας πολίτης να αισθανθεί σε όλα τα επίπεδα της ασφαλιστικής λειτουργίας πολύ καλύτερα απ’ ό,τι αισθάνεται σήμερα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

6 σχόλια:

Dr.Φλάντζας είπε...

Αγαπητή κυρία Πιπιλή:

Παρακολούθησα με ενδιαφέρον το βίνδεον σας με αξιοσημείωτο ενδιαφέρον, παρόλο που βρήκα την στάση του κύρου Μαγγίνα είς πλήρην ετοιμότητα δια τας σωματικάς του υποχρεωσεις Νο 1(δηλ.πιπί), όμως η υπόχρεωσις του να μιλήση δια το δίκιο του ήταν μεγαλύτερο ωστε να μην προλαβαίνη δια ένα γρήγορον.

Μήπως ήρθε επιτέλους ο καιρός δια την τοποθέτισιν τούρκικων ουρητιριών υπό των βουλέυτικών εδρανων; Αναρωτιέμαι είναι ετοιμος ο ελληνικός λάος δια ένα τέτοιο οικονονομικό έξοδο;
Dr.Φλάντζας

If...ιγένεια είπε...

Έχω βαρεθεί τους πολιτικούς και την κουτάλα τους.. Κανείς τους δεν με εκφράζει.. Συγνώμη αλλά με απογοήτευσαν όλοι.. Ανεργία, ασφαλιστικό, φακελάκια, συμφέρον, ψέμματα, ψέμματα, ψέμματα..

Ανώνυμος είπε...

Κα.Πιπιλή ,

Σήμερα συναντήθηκαν τα αυτοκίνητα μας , στην έξοδο σας από τη βουλή . Εγώ είχα την ατυχία να περιμένω στην κίνηση επί της Ακαδημίας περίπου μισή ώρα , ΕΣΕΙΣ όμως επειδή είστε βουλευτής έπρεπε να βγείτε κατευθείαν ……Άραγε έχουμε τεράστια διαφορά …….ακόμα και στη υπομονή που πρέπει να κάνω….Έλεος Κα Πιπιλή …. ¨Έλεος…….και το χειρότερο από όλα είναι ότι έδωσα και τη γαμημένη την ψήφο μου σε σας ……ίσως να βιαζόταν ο σοφέρ σας ………! Έλεος …..!!!!

Ps..
Τη μούντζα πάντως την καταχάρηκα !!!!

tink είπε...

Φωτεινούλα,

τώρα ρώτα και την Πετραλιά γιατί, πάει, μας άφησε νωρίς ο φίλτατος Μαγγίνας γαμώτο...

Τι λέει η-ο αποπάνω μου; Κυρία-ε αποπάνω μου, θα έπρεπε να ντρέπεστε. ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΖΟΥΜΕ! είναι δυνατόν να μουτζώνετε όταν οδηγάτε; (καλά δεν τα λέω Φωτεινούλα?)

Φωτεινή Πιπιλή είπε...

Και εγώ αν ήμουνα στη θέση σου θα με μούντζωνα. Όμως και εγώ μόλις τώρα, ως Βουλευτίνα, έμαθα ότι η είσοδος στη Βουλή ρυθμίζεται από τον τροχονόμο, που γι' αυτό το σκοπό βρίσκεται στην είσοδο της και με δική του και μόνο εντολή διακόπτεται και συνεχίζεται η κίνηση. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μπεί κανείς στη Βουλή. Δεν υπάρχει υπόγεια διάβαση, δεν υπάρχει φανάρι επί της Βασ. Σοφίας να αναβοσβήνει για αριστερή στροφή.
Άλλωστε χοντροειδές θα ήταν αν μπαίναμε στον λεωφορειόδρομο, ή αν μπαίναμε στην αντίθετη λωρίδα και επειδή προς το παρόν δεν μπορώ να "πετάω" όταν βρέχει ή κάνει κρύο, γιατί διαφορετικά έτσι και αλλιώς κυκλοφορώ με τα πόδια, βρες μου εσύ μια άλλη λύση.
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο.

Φωτεινή Πιπιλή είπε...

Ιφιγένεια υποψιάζομαι από την οργή σου ότι είστε νέα στην ηλικία- θα ήθελα να το κουβεντιάσουμε μια άλλη στιγμή το περιεχόμενο του μηνύματος σου, αλλά επιγραμματικά σας λέω ότι το ασφαλιστικό είναι το σημερινό μεγαλύτερο πρόβλημα και εάν δεν παρθούν επιτέλους μέτρα, η γενιά των σημερινών τριαντάρηδων αποκλείεται να τα καταφέρει να πάρει ποτέ σύνταξη. Δηλαδή αφορά στις γενιές του μέλλοντος- οι υπόλοιποι τη βολέψαμε. Ασχολούμαι με το θέμα πολλά χρόνια ως δημοσιογράφος και διαπιστώνω ότι στην ουσία επικρατούν οι κραυγές και όχι η ενημέρωση και η ουσία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Είμαστε η μόνη χώρα σε όλο τον κόσμο που έχει 155 διαφορετικά ασφαλιστικά ταμεία και 250 κατηγορίες εργαζομένων- τυχερών παίρνουν βαρέα και ανθυγιεινά.Βέβαια το πρώτο μέλημα είναι η πάταξη της εισφοροδιαφυγής όπου σε αρκετές περιπτώσεις μερίδιο ευθύνης έχουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αυτοί που έχουν δεύτερη και τρίτη δουλειά και την οποία φυσικά δεν δηλώνουν γιατί προτιμούν να τα παίρνουν μαύρα.Αν θέλετε να ανοίξουμε διάλογο μετά τις γιορτές γιατί θα λείπω. Τα ξαναλέμε.