31 Αυγ 2007

Aρθρο στην "Αξία" πριν την καταστροφή

Διαβάστε τι έγραφα σε ανύποπτο χρόνο πριν από τις πυρκαγιές σε Ηλεία Αρκαδία και Εύβοια. Το έγραψα Πέμπτη 23 Αυγούστου ,το έστειλα αμέσως στην εφημερίδα Αξία η οποία κυκλοφορησε το Σάββατο 25
.Τραγική συγκυρία η καταστροφή άρχισε Παρασκευή πρωί.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ

Η συν-ευθύνη ,η καλύτερη πυρόσβεση.

Η προεκλογική περίοδος, όπως ήταν φυσικό, απέστειλε στις καλένδες την όποια συζήτηση, τον όποιο σχεδιασμό μέτρων αναφορικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Τα φυσικά επακόλουθα -οι πλημμύρες -θα δώσουν τη δυνατότητα στα κανάλια και τις εφημερίδες για ένα οικολογικό «διάλειμμα»
Όπου θα ξαναδούμε αλλόφρονες πολίτες να χτυπιούνται για το άτιμο το κράτος που τους άφησε απροστάτευτους. Γνωστοί τηλεπαραθυράτοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης θα απαιτούν να παραιτηθεί ο αρμόδιος Υπουργός. Στελέχη του Κυβερνητικού κόμματος που θα ομιλούν περί ικανοποιητικής κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού και περί αδάμαστων καιρικών φαινομένων.
Στη διάρκεια της εθνικής τραγωδίας στη Πάρνηθα, στην Αιγιαλεία, στην Πεντέλη, στην Πολιτεία, κανείς δεν τόλμησε να πει τα αυτονόητα “Κυρίες και Κύριοι θα καιγόμαστε όσο κρυβόμαστε πίσω από την νοοτροπία ‘ότι για όλα φταίει το κράτος και ο Υπουργός” απεμπολώντας το δικαίωμα του πολίτη στη διοργάνωση της ίδιας του της καθημερινότητας.

Η αποκέντρωση της κρατικής εξουσίας, πραγματοποιείται τα τελευταία 20 χρόνια με έναν επιφανειακό τρόπο, οι δε επιλογές των πολιτών στις Νομαρχιακές και Δημαρχιακές εκλογές δυστυχώς, δεν έχουν ,πάντα, ως κριτήριο την ικανότητα και την εμπειρία των επικεφαλής των ψηφοδελτίων. Όπως φάνηκε στις πυρκαγιές του καλοκαιριού, στις περισσότερες περιπτώσεις η αυτοδιοίκηση αποδείχθηκε απροετοίμαστη .

Το γελοίο στην ιστορία είναι ότι, δεν υπάρχει μικρός ή μεγάλος δήμος στην περιφέρεια, που να μην έχει προγραμματίσει από την αρχή κάθε νέου χρόνου, πολυδάπανες μουσικές εκδηλώσεις και πανηγύρια, πού να μην ξοδεύει χρήματα για αμφίβολης αισθητικής
Χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις ,ενώ δίπλα στα δάση τους καπνίζουν οι ανεξέλεγκτες χωματερές τους.

Και ας κατέβουμε στο επίπεδο του πολίτη, του κτηνοτρόφου, του αγρότη, που ποτέ δεν παίρνουν στον βαθμό που τους αντιστοιχούν τα αυτονόητα μέτρα για την προστασία της ατομικής περιουσίας αλλά και των ζωντανών τους. Δεν μπορείς να έχεις 500 και 800 πρόβατα σε μαντρί κάτω από τα πεύκα σε απομακρυσμένη περιοχή και να τα αφήνεις απροστάτευτα χωρίς να παίρνεις τα αυτονόητα μέτρα: δεξαμενή νερού με πιεστικό και γεννήτρια με πετρέλαιο ή βενζίνη, απόλυτος καθαρισμός από ξερόχορτα και σκουπιδαριό πέριξ του μαντριού. Δεν μπορείς να έχεις μεγάλης ιπποδύναμης τζιπ για τις εκδρομές το σαββατοκύριακο και για τα τυχόν χιόνια στα Βόρεια Προάστια που μένεις και να μην έχεις συνδέσει το νερό της πισίνας σου με σωλήνες που θα βοηθήσουν εσένα τον ίδιο να προστατεύσεις πρώτος την περιουσία σου.
Έως πρότινος ,λέγαμε ειρωνικά, σχολιάζοντας τον τρόπο που οδηγούν οι σύγχρονοι Έλληνες ότι, ο καθένας μας θέλει τον προσωπικό του τροχονόμο να τον βάζει σε τάξη και σειρά. Και τώρα είδαμε πως, ούτε λίγο ούτε πολύ, στην αγανάκτησή τους οι πληγέντες να απαιτούν « το προσωπικό τους» πυροσβεστικό αεροπλάνο. Όταν θα αλλάξει η αντίληψη ότι για όλα φταίει ο Υπουργός και θα αναλάβει ο καθένας σε ατομικό επίπεδο την ευθύνη του για την προστασία του περιβάλλοντος, θα κάνει και η χώρα μας ένα βήμα πιο μεγάλο για να πλησιάσει την ευρωπαϊκή την εικόνα.

8 σχόλια:

Θάνος Δημάδης είπε...

Να δώσω κι εγώ με τη σειρά μου ως συνάδελφος δημοσιογράφος και φίλος, συγχαρητήρια στη Φωτεινή Πιπιλή για το blog της που πιστεύω ότι εξυπηρετεί το στόχο της. Δηλάδή την επαφή της με τους νέους ανθρώπους και αυτούς που βρίσκονται έξω από κομματικά γραφεία.
Φωτεινή καλή ανάρρωση, καλή επιτυχία στις εκλογές γιατί είναι σημαντικό να μπαίνουν στην πολιτική άνθρωποι που δεν εξαρτώνται απο στείρους κομματικούς μηχανισμούς αλλά από την καταξίωση που έχουν κερδίσει στην κοινωνία μέσα από την ίδια τη δουλειά τους. Και είναι σημαντικό το γεγονός ότι εσύ κρατάς πάνω απ' όλα την αρχική σου ιδιότητα: αυτή της δημοσιογράφου.

Arkin είπε...

(Σου απαντάω εδώ και για όσα απάντησες σε προηγούμενο σχόλιό μου)

Συμφωνώ απολύτως ότι η πρόληψη πρέπει να ξεκινάει από τον πολίτη και εκνευρίζομαι όταν βλέπω την απάθεια και την αμέλεια που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο Έλληνα. Κι εγώ σε χωριό μένω και ξέρω τα ατομικά μέτρα πυρόσβεσης, όπως επίσης ξέρω ότι σχεδόν κανείς δεν τα τηρεί. Επίσης, θεωρώ αδιανόητο το ότι σχεδόν κανείς από τους κατοίκους των χωριών δεν κουνήθηκε να φτιάξει αντιπυρικές ζώνες γύρω από το χωριό, με χειρότερο παράδειγμα την Ολυμπία.

Έχεις δίκιο σε όσα λες για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα σου αναφέρω όμως 2 παραδείγματα.
1. Στο δήμο Αιγίου δόθηκαν από το κράτος 60.000 ευρώ για την πυροπροστασία (καθαρισμός ξερόχορτων, συντήρηση κρουνών κλπ), τα οποία, αν και ήταν ούτως ή άλλως λιγότερα από τα απαιτούμενα, το κράτος τα πήρε πίσω με την αιτιολογία ότι στον δήμο αντιστοιχούσαν μόνο 16.000 ευρώ. Δεν λέω πως ο δήμος δεν θα έπρεπε να βρει άλλους τρόπους να κάνει τις απαραίτητες εργασίες (π.χ. με εθελοντές ή περικοπή συναυλιών). Όταν όμως το ίδιο το κράτος υπονομεύει την όποια προσπάθεια προετοιμασίας, δεν μπορούμε να ρίχνουμε την ευθύνη αποκλειστικά στην τοπική αυτοδιοίκηση για την έλλειψη προετοιμασίας.
2. Στο νομό Λακωνίας, με τον Ταΰγετο από τη μια και τον Πάρνωνα από την άλλη, υπάρχει τραγική έλλειψη πυροσβεστών, για την οποία το αρχηγείο της Πυροσβεστικής και το Υπουργείο είχαν ενημερωθεί από τον Μάρτιο (πηγή: Ελευθεροτυπία). Εδώ φταίει ή δεν φταίει ο υπουργός; (Σημειωτέον, προσλήψεις στην περιοχή έχουν να γίνουν από το 2004.)

Με δυο λόγια, ο καθένας έχει το μερίδιο της ευθύνης του, την μεγαλύτερη όμως την έχει η κυβέρνηση, γιατί ούτε αυτή προετοιμάστηκε, ούτε σχέδιο είχε, ούτε ενημέρωσε ποτέ τους πολίτες, ούτε έλεγξε αν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα σε ατομικό, δημοτικό, ή νομαρχιακό επίπεδο, παρά μόνο διαβεβαίωνε ότι ως κράτος ήμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές.
(Ούτε βέβαια η τωρινή στάση της βοηθάει, γιατί η υπονόηση ενός αόρατου εχθρού διαιωνίζει την αμέλεια, αφού οι πολίτες (θέλουν να) πιστεύουν ότι δεν έχουν καμμία ευθύνη και για όλα φταίνε οι κακοί εμπρηστές)

Epicuros είπε...

Τα γραφόμενά σου μου φέρνουν πάλι στον (λιγοστό μου) νου το πανάρχαιο ερώτημα περί της πρωτιάς της κόττας ή του αυγού! Αλλά αυτοί εκεί πάνω, υποτίθεται οι "εκλεκτοί", πρέπει να δώσουν το παράδειγμα αλλά και να νομοθετήσουν και την ανάληψη της ατομικής ευθύνης. Πότε έδωσαν, έστω, συμβουλές, κατευθύνσεις στον αγρότη, στον κτηνοτρόφο, για να προστατέψει το βιός του; 'Η μήπως δεν θα έπρεπε να βάλουν τις προδιαγραφές που προτείνεις για τις αγροτικές ή κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις; 'Η μήπως δεν έπρεπε να υποχρεώσουν τους δήμους να αφήσουν ζώνες χωρίς δέντρα γύρω από χωριά και οικισμούς; Αφού αυτοί, πράσινοι και μπλε, δεν τα σκέφτηκαν ή δεν ενδιαφέρθηκαν να τα κάνουν, τι περιμένεις από τον, συνήθως, αγράμματο αγρότη; Σε μιά χώρα που καίγεται συστηματικά κάθε καλοκαίρι τι περιμένουν για να πάρουν σοβαρά και όχι για τον τύπο μέτρα;

Heliotypon είπε...

Πολύ σωστά τα λες, αλλά ποιός ενημέρωσε τον κόσμο για το τι πρέπει να κάνει; Ακόμη, ποιός ΕΠΕΒΑΛΕ στον κόσμο και στην Τ.Α. να πάρει μέτρα; Ποιός (δεν) φρόντισε να πάρουμε τα εκατοντάδες εκατομμύρια € από τα κοινοτικά προγράμματα που έχουν στόχο την προστασία της φύσης; Μήπως αυτοί που πας μαζί τους τώρα στις εκλογές, όσο και οι προηγούμενοι; Καλή και πρέπουσα είναι η ατομική ευθύνη και πρωτοβουλία και πρέπει να υπάρχει, αλλά με τον εντελώς άχρηστο κρατικό μηχανισμό που έφτιαξαν, δεκαετίες τώρα, ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις που πέρασαν από την εξουσία πώς μπορείς να ελπίζεις; Ακόμη κι αν ενδιαφέρεται, κι αν θέλει να τα κάνει όλα
αυτά μιά κυβέρνηση ποιός κρατικός μηχανισμός θα υποστηρίξει τις πολιτικές της αποφάσεις; Εκεί είναι το κλειδί. Κι αν θέλεις, αυτά όλα θα έπρεπε να είναι αυτονόητα και να γίνονται ανεξάρτητα από την πολιτική ηγεσία, από τους "επαγγελματίες" της διοίκησης, δηλαδή τους καριερίστες του δημόσιου τομέα. Ακόμη και οι προτάσεις για νομοθετήματα πρέπει, κανονικά, από αυτούς να προέρχονται. Το είδες αυτό ποτέ να συμβαίνει; (έτσι δεν γίνεται στις πολιτισμένες χώρες;) 'Οχι, γιατί οι "καριερίστες" αυτοί του δημόσιου τομέα είναι ανίκανοι, αδιάφοροι και τα μόνα τους ενδιαφέροντα είναι η μονιμότητα, οι μίζες και η κοπάνα!

Πού πας ρε Καραμήτρο;

The Torch είπε...

Εγω θα συμφωνήσω με την Φωτεινή. Και θα συμφωνήσω διότι το κράτος όπως πολύ σωστά γράφουν οι προλαλίσαντες έχει σημαντική ευθύνη, αλλά στην ουσία το κράτος και τον κρατικό μηχανισμό τον επανδρώνουν οι πολίτες. Και όλοι μας ως πολίτες πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν έχουμε γραμμένες στο DNA μας τις εντολές αυτές που γράφει η Φωτεινή, οπότε μοιραία δεν τις έχει και το κράτος και δε πα να υπάρχουν όλα στο χαρτί...
Για να δώσω ένα παράδειγμα ποιός από εσάς δεν έχει δώσει (ή δεν έχει ακούσει να δίνεται) μπαχτσισάκι στον ελεγκτή της πυροσβεστικής υπηρεσίας προκειμένου να δωθεί άδεια λειτουργίας στην οποιαδήποτε επιχείρηση; Ποιός από εσάς δεν έχει δώσει (ή δεν έχει ακούσει να δίνεται) μπαχτσισάκι στην πολεοδομία προκειμένου να σηκώσει μία παράνομη κατασκευή μέσα σε έναν πευκώνα; Και πάει λέγοντας.
Ειδικά στον χώρο των blog λοιπόν (το λίγο διάστημα που δραστηριοποιούμαι) έμαθα ότι τα πράγματα ξεκινούν πρώτα ατομικά (όπως οι αυθόρμητες διαμαρτυρίες) αποκτούν κοινωνική συνείδηση, γίνονται κοινωνική βάση και τότε πάνω σε αυτήν μπορεί να σταθεί η όποια κρατική παρέμβαση χωρίς να κινδυνεύει από κατάρρευση.

YO!Reeka's είπε...

αντε καλή αρχή στα ιντερνετικά!

Φωτεινή Πιπιλή είπε...

προς Θάνος Δημάδης

Θάνο και Αρχιεπίσκοπος να γινόμουν πάνω απ’όλα είναι η αρχική μου ιδιότητα, αυτή της δημοσιογράφου.


προς arkin
Δεν ισχυρίστηκα ότι αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η τοπική αυτοδιοίκηση και ότι σαφώς η πολιτεία και οι κυβερνήσεις διαχρονικά, τα τελευταία 50 χρόνια, δε φρόντισαν για τη δασοπυρόσβεση. Πιάστηκαν και αυτές αδιάβαστες, όπως και εμείς οι πολίτες, διότι ενώ όλοι οι επιστήμονες αναφέρονταν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών, σχεδόν κανείς δεν συνειδητοποίησε, ότι δεν μιλούσαν για τις δραματικές επιπτώσεις για το 2058 αλλά για το 2000-σήμερα. Πιαστήκαμε όλοι στα πράσα και την πληρώνουμε.


προς Epicuros
Σε λίγες μέρες θα ανεβάσω τη δημόσια επιστολή μου (δημοσιεύεται ήδη σε εφημερίδες) και θα δεις ότι λέω ακριβώς αυτά που πολύ σωστά απαιτείς και εσύ.

προς Heliotypon

Το ευτύχημα είναι ότι, υπάρχουν και ικανοί και έντιμοι «καριερίστες» του δημόσιου τομέα, πίστεψέ με.

Φωτεινή Πιπιλή είπε...

προς The Torch
Συμφωνώ απόλυτα.