25 Ιουν 2013

Η συνάντησή μας με τον σπουδαίο Μακαριότατο Αναστάσιο



Γνώρισα από κοντά τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο. Κανόνισε τη συνάντηση ο δραστήριος Πρέσβης μας στα Τίρανα κ. Ροκανάς. Πήγαμε όλοι οι Έλληνες Βουλευτές Γ.Βαρεμένος, Π. Τατσόπουλος, Τ. Κουϊκ. Στη μιάμιση ώρα συνάντησης τον ακούσαμε με προσοχή. Η πεμπτουσία της συνομιλίας μας ήταν «πρέπει να φροντίσουμε ιδιαίτερα για την ανάπτυξη των σχέσεων των γειτόνων Ελλάδας – Αλβανίας». Βασικός μοχλός ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας, η Πρεσβεία μας, οι ομογενείς μας αλλά και η κατηγορία των Αλβανών που αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα τους βοήθησε να «φάνε ψωμί» που γνωρίζουν πολύ καλά ελληνικά και που αγαπούν τους Έλληνες και δεν θέλουν ακραίους εθνικισμούς από Αλβανούς. 





Για να περιγράψω πόσο σημαντική προσωπικότητα είναι ο Αναστάσιος (Γιαννουλάτος) θα χρειαστώ πολλές σελίδες. Παγκόσμια θρησκευτική προσωπικότητα έχει συγγράψει σε ανύποπτο χρόνο, το 1975, τη Θρησκειολογική Επισκόπηση «ΙΣΛΑΜ». Για όσους ενδιαφέρονται δύο λόγια για το ΙΣΛΑΜ του:
 




Κορυφαία στιγμή για την Ορθοδοξία το δημιούργημα του Αναστάσιου η ανέγερση στο κέντρο των Τιράνων, επαναλαμβάνω στο κέντρο των Τιράνων, του Ορθόδοξου Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως, υψηλής αρχιτεκτονικής και αισθητικής που εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2012 και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος Ορθόδοξος Ναός στην Ευρώπη.




Όλοι οι Βουλευτές που βρεθήκαμε ως παρατηρητές για τις εκλογές στην Αλβανία (ο Μάκης Βορίδης δεν είχε φτάσει ακόμα στα Τίρανα και έλειπε) υποσχεθήκαμε στον ηγέτη της Ορθοδοξίας στην Αλβανία ότι θα προσφέρουμε στις ειρηνικές προσπάθειές του για την στενή σύνδεση με τη γείτονα. 


Αλλά στιγμιότυπα από την καθημερινότητα στα Τίρανα αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: