15 Οκτ 2007

blog action day


1.Όταν (συχνά υποθέτω) πλένετε τα δοντάκια σας, γιατί αφήνετε τη βρύση να τρέχει; Σας εμπνέει το νερό που πέφτει; Η σπατάλη νερού είναι ανόητη πολυτέλεια.
2.Οταν η μαμά-blogger ψήνει φαγητό στο σπίτι και ταυτόχρονα κατεβάζει post, καλό είναι κάθε φορά που το θυμάται να μην τρέχει να ανοίξει τον φούρνο για να δει πως «πάει» το φαγητό. Απίστευτη σπατάλη ενέργειας. Το ξέρατε;
3. Γιατί δεν βάζετε λάμπες οικονομίας; Δεν σας ιντριγκάρει καθόλου η λέξη «οικονομία;» Τόσο large πιά!!! Θα έλεγα να απαιτήσετε από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας σας να βάλει λάμπες οικονομίας (όπου βέβαια εφαρμόζονται). Στη δική μας πολυκατοικία δυστυχώς δεν γίνεται.
4. Να πείτε στον μπαμπά σας, στον φίλο σας ή στον εαυτό σας, να μην αδειάζουν το τασάκι του αυτοκινήτου στον δρόμο ούτε εν κινήσει, ούτε εν στάσει.
5. Ξέρετε τί είναι αυτα τα μαύρα στίγματα στα πεζοδρόμια μας; Τσίχλες. Χιλιοπατημένες τσίχλες. Σπάτουλα λοιπόν να τις βγάλουμε...

Ξέρετε, δεν σας κάνω την ξύπνια.
Εδω και 7-8 χρόνια όλα αυτα τα πράγματα έχουν μπει στην καθημερινότητά μου.

20 σχόλια:

Heliotypon είπε...

Καλώς ήλθες Πιπιλή, φαντάζομαι με ανανεωμένο το PC. Να προσθέσω μερικά;
1. Τι κάνουμε με τα μπάζα που αδειάζουν φορτηγατζήδες όπου λάχει; Είχα καταγγείλει κάποιον που άδειασε μπάζα στη γειτονιά μου, μετά από 2-3 χρόνια έφτασε η μέρα της δίκης, έχασα 1 πρωινό για να πάω μάρτυρας και ο τύπος έφερε "μάρτυρα" υποτιθέμενο θείο του που είπε ότι εκείνος του είπε να ρίξει τα μπάζα στο χωράφι του για να "ζευγίσει". Αθώος ο κατηγορούμενος σε διαδικασία 1 λεπτού, χωρίς να μπορέσω να δευτερολογήσω μιά και ήμουν απλός μάρτυς! Ούτε ταυτότητα του μάρτυρα ζητήθηκε ούτε να αποδείξει ότι ήταν ιδιοκτήτης του χωραφιού ούτε τίποτε άλλο. Το δικαστήριο πέρασε την υπόθεση σαν να ήταν μια ενοχλητική παρεμβολή!

2. Στην Σιγκαπούρη απαγορεύεται η εισαγωγή τσιχλών. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Και αν δεν τραβήξεις το καζανάκι σε δημόσιο WC (δεν ξέρω πώς το ελέγχουν αυτό) έχεις πρόστιμο.

3. Το πέταγμα σκουπιδιών από τα παράθυρα αυτοκινήτων πώς θα το αντιμετωπίσουμε; Για κάνε καμιά πρόταση για αυστηρά πρόστιμα (>€500) αλλά και ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ (Τι λέω, ο αφελής!)

Suspect είπε...

θα μπορουσαν ολα αυτα τα ωραια tips n tricks να μπαινουν ως μινι ενθετο στο λογαριασμο του ΟΤΕ ή της ΔΕΗ.

Για να γινει βεβαια αυτο χρειαζεται σοβαρο κρατος.

χο χο χο...

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Αγαπητή Φωτεινή χαίρετε.

Ωραίο κείμενο. Kαι εγώ είμαι αυτής της λογικής. Mικρά βήματα πρώτα.

Kαι να σας κάνω μία ερώτηση – δίνοντάς σας και μία ωραία ιδέα για να καμαρώσετε άμα το κάνετε: H BOYΛH TI ΛΑMΠEΣ EXEI; Δε το κοιτάτε λίγο;

υπουργεία τι λάμπες έχουν;

δημόσιες υπηρεσίες τι λάμπες έχουν;

Για κάνετε μία ερώτηση στη Bουλή. Tι νομίζετε;

Eδώ, πεδίον δόξης λαμπρό Φωτεινή μας.

Σας χαιρετώ και πάλι.

Μιλ1 είπε...

Καλώς μας ήρθες και πάλι!

Θέλει πολύ δουλειά για να ενσωματωθούν όλες αυτές οι μικρές συνήθειες στην καθημερινότητά μας.
Φοβάμαι ότι αν δεν νιώσουμε στο πετσί μας την απειλή από την καταστροφή του περιβάλλοντος δεν πρόκειται να αλλάξουμε...
Είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί μια τετάστια και καλά οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης. Για να γίνει όλο αυτό μέρος της παιδείας μας. Οσοι έχουμε...

Κάνε την αρχή!

kapote-sth-bg είπε...

Κυρία Πιπιλή καλησπέρα σας.
1. για να ανοιγοκλείνεις τη βρύση , ενώ ταυτόχρονα πλένεις τα δόντια σου, πρέπει να είσαι ντράμερ, διότι η μία κίνηση είναι οριζόντια και η άλλη κά8ετη και δεν συγχρονίζονται τα χεράκια, το δοκίμασα.

2.Σπατάλη ενέργειας γίνεται κα8ημερινά όχι μόνο από τη μαμά bloger , αλλά και από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

3.Οι λάμπες οικονομίας στοιχίζουν πολλές φορές περισσότερο από τις απλές και ο ΈΛΛΗΝ Των 620 ευρώ το σκέφτεται. Τί θα λέγατε να εξαληφ8εί ο φπα για αυτό το προιόν?

4.Σε αντιστά8μιση του 3 να αυξη8εί ο φπα στις τσίχλες (σκεφτόμαστε το υπουργείο οικονομίας και συμπάσχουμε)

Θυμήσου πως με λένε… είπε...

@ demir

"Οι λάμπες οικονομίας στοιχίζουν πολλές φορές περισσότερο από τις απλές και ο ΈΛΛΗΝ Των 620 ευρώ το σκέφτεται. "
Μπορεί να έχουν μεγαλύτερη τιμή από τις απλές ... αλλά σου τα επιστρέφουν τα χρήματα (και με το παραπάνω)μέσω της ΔΕΗ... ...και για τους αποφοίτους του deree όπως λέει και ένας άλλος blogger... οι λάμπες οικονομίας σου κάνουν οικονομία! Αφού καταναλώνεις μικρότερη ποσότητα ρεύματος άρα πληρώνεις λιγότερο στη ΔΕΗ.

Άσε που έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής...δηλ. δεν καίγοντε γρήγορα..

(Ποιο αναλυτικά δεν μπορώ να τα πω...ήδη καταπιέστηκα)

Ανώνυμος είπε...

Σε ενα συστημα που ο αυτοσκοπος ειναι η μεγιστοποιηση του κερδους, η προστασια του περιβαλλοντος παει αυτοματα στο καλαθι με τα αχρηστα.

Η οικολογια δεν παει απο μονη της.
Σας δικαιολογω γιατι ειναι της μοδας (οπως και τα μπλογκ).

kapote-sth-bg είπε...

@8υμήσου πως με λένε\

Όσο και αν καταπιέστηκες άδικος κόπος...
Με έπεισε περισσότερο ο toni venieri

Τα σέβη μου

Ανώνυμος είπε...

έχουμε και τις χαζές δημοσιογράφους που αγωνίζονται για την φανέλα της παρατάξεως
κάθονται μετά πάνω στον πυρσό της πολιτικής και τσουρουφλίζονται
κοπέλες δίχως προσόντα με ένα χαμόγελο κερδίζουν δήθεν τη ζωή
στην τηλεόραση στο ράδιο στο ΔΟΛ
και εξακολουθούν οι ζωές μας κανονικότατα στο ρυθμό και έτσι μόνον έχουμε νόημα, βάθος, αφετηρία
για να μας σώσει η κυρία Πιπιλή στην τρίτη "νέα διακυβέρνηση"
για να σωθούμε ως γνωστόν

Heliotypon είπε...

Το Σάββατο πήγα να πάρω λάμπες-κεριά, νέου τύπου, για μερικά φωτιστικά. Κοστίζουν €5,5 ενώ οι απλές €0,5. Ε, δεν είναι εύκολο στον καθένα να τις αγοράζει. Δεν νομίζεις; Και η οικονομία που κάνουν είναι ασήμαντη, για να αποσβέσει το κόστος τους. 9W καταναλίσκουν (αντί για 40 των συμβατικών) και όταν καούν (γιατί καίγονται κι αυτές περίπου στον διπλάσιο χρόνο) θα απαιτήσουν άλλα €5,5! Δύσκολα πράγματα για τον φτωχό μεροκαματιάρη. Οι πλούσιοι μπορούν εύκολα να είναι οικολόγοι στις λάμπες! Αλλά εμείς;

Heliotypon είπε...

Δεν σας το είπα (μάλλον ΤΗΣ το είπα) ότι την κέρδισε η Βουλή και θα την χάσουμε εμείς;

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Πόση δουλειά χρειάζεται πια για πέντε απαντήσεις; (Πώς λέμε 'πόσοι βουλευτές χρειάζονται για να αλλάξουν 100 λάμπες).

Θα τα ξαναπούμε στις άλλες εκλογές;

Με την ευκαιρία, οι λάμπες στο ΙΚΕΑ είναι εξαιρετικά φτηνές. Η πρόταση για την αλλαγή τους σαν αυτονόητο μέτρο λιγότερης κατανάλωσης ενέργειας είναι κοινή από ένα σωρό φορείς. Και άλλο 9W άλλο 40W. Eπί χιλιάδες λάμπες; Aπλά μαθηματικά.

Φωτεινή Πιπιλή είπε...

Παιδια λιγο υπομονη θα σας απαντησω(στα πολυ ενδιαφερον σχολια σας) σε ολους μεσα στο σ.κ. υπαρχει προβλημα με τον υπολογιστη νομιζα οτι και εγω φτιαχτηκε αλλα τιποτα.. κολαει συνεχως και αυτο ειναι αληθεια..να καταλαβετε τωρα τι γινετε, προσπαθω να βαλω τονους και δε μπορω..

Ανώνυμος είπε...

τωρα αυτη ειναι εκλεγμενη να μας εκπροσωπει στη βουλη?

'στα πολυ ενδιαφερον σχολια σας'
'νομιζα οτι και εγω φτιαχτηκε'
'κολαει συνεχως'
'να καταλαβετε τωρα τι γινετε'

μαλλον της εχει κλεψει τους κωδικους κανα πιτσιρικι και γραφει ο,τι του κατεβει...

kapote-sth-bg είπε...

toni , εκτός από κακός , δεν είσαι καθόλου επικοινωνιακός...

Φαντάσου την 8έση σου ώς βουλευτής , 8α έγραφες τις ΅μαλακίες΅ που συνή8ως γράφουμε?

Xρυσέ μου, πήρες πλυντήριο και νομίζεις ότι κάτι έκανες?
Μωρέ μπαίνει πλυντήριο χωρίς πλυντηρέξ???

memwank είπε...

Κυρία Πιπιλή,
Προς μεγάλη μου έκπληξη και με μεγάλη απογοήτευση σας παρακολούθησα στα βραβεία Αρίων. Τι κρίμα αλήθεια να αναφέρεστε σε έναν όρο που έχει κακοποιηθεί τόσο πολύ με τέτοια ελαφρότητα. Η πειρατεία, αξιότιμη Κυρία Πιπιλή, είναι ένα κοινωνικό κ πολυδιάστατο φαινόμενο. Ένας άνθρωπος σαν και εσάς, που κάνει και ραδιόφωνο, δεν επιτρέπεται να εκφράζεται με τέτοιο τρόπο και να ωρύεται στα ΜΜΕ για ένα φαινόμενο που άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί στην χώρα μας. Η μουσική είναι τέχνη και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Φιλικά,
Γ.I. από το Phoenix Radio

Φωτεινή Πιπιλή είπε...

Προς heliotypon:
Οσο διογκώνεται η οργή των πολιτών τόσο καλύτερα θα πάνε τα πράγματα. Θυμηθείτε μόνο ότι μόλις πριν από 5 χρόνια ελάχιστοι Ελληνες ασχολούνταν με τα θέματα που συζητάμε μετά μανίας σήμερα. Κατανοώ την οργή σας για την υπόθεση του δικαστηρίου αλλά και μόνο το γεγονός ότι χάσατε χρόνο για να καταγγείλετε την περίπτωση είναι ένα παράδειγμα προς μίμησην. Είμαι σίγουρη ότι μέρα με τη μέρα αυξάνουν κατά πολύ οι επώνυμες καταγγελίες πολιτών για ανάλογες περιπτώσεις. Σας εγγυώμαι ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματική η παρέμβαση του πολίτη όταν γίνεται σε δυνατό μέσο ενημέρωσης. Πρόσφατο παράδειγμα το "σκάνδαλο" με το λατομείο στο Μαρκόπουλο. Λειτουργούσε παρανόμως 13 χρόνια τώρα. Είχαν βγει τελεσίδικες αποφάσεις του ΣΤΕ να κλείσει. Ολοι οι αρμόδιοι το κουκούλωναν και το μεταλείο λειτουργούσε κανονικά. Μέχρι που έπιασε την περίπτωση στο "στόμα" του ο ΣΚΑΙ και η Καθημερινή και αναγκάστηκε ο νομάρχης και ανακάλεσε την άδεια, ξύπνησαν και οι άλλοι αρμόδιοι και το θέμα τείνει να τελειώσει. Δυστυχώς ακόμα στη χώρα μας είναι πολύ ισχυρό το όπλο του ξεφωνισμού μέσω των μέσων.

Προς suspect:
χο χο χο αλλά ήδη έχουν περάσει μηνύματα μέσω των λογαριασμών. Συμφωνώ μαζί σου ότι η δομή του κράτους πάσχει βαρύτατα κυρίως γιατί οι εν γένει προϊστάμενοι του πάσχουν και αυτοί από έλλειψη φαντασίας και το κυριότερο από έλλειψη ενημέρωσης για θέματα που ξεφεύγουν από τις στενές τους αρμοδιότητες. Σιγά που θα ασχοληθεί ο κάθε διευθυντής να βγάλει εγκύκλιο που θα επιβάλλει την ανακύκλωση του χαρτιού στη διεύθυνση του. Πιθανών να μην ξέρει τί σημαίνει η λέξη ανακύκλωση.

Προς δε μασάμε ρε:
Επειδή το έχω ψάξει ως δημοσιογράφος το θέμα μπορώ να σου πω ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αλλάζει σταδιακά λαμπτήρες και τώρα ως βουλευτής το ψάχνω καλύτερα το θέμα και θα σε ενημερώσω. Όταν πρωτομπήκα στη βουλή προσπάθησα να δω τι λάμπες έχουν αλλά δε μπορείς να τις δεις. Όταν μάθω θα σου πω.

Προς milena:
Την αρχή την έχω κάνει και εγώ και εσείς και επιμένω ότι πάμε καλύτερα.

Προς demir:
Εγώ έχω βάλει λάμπες οικονομίας 6 χρόνια και δε μου έχει καεί καμία.

Προς toni venieri:
Δεν ακολουθώ τη μόδα ούτε στα ρούχα και πόσο μάλλον σε σοβαρά θέματα όπως το Περιβάλλον. Ασχολούμαι με την οικολογία από το 1990 αν σου λέει κάτι αυτό.
Όσον αφορά στην προηγούμενη απάντηση και πάλι λίγα λάθη έκανα αφού όχι μόνο "κόλλαγε" ο υπολογιστής αλλά χάλασε και το πληκτρολόγιο. Τελικά τα αναλώσιμα φτήνυναν πολύ.

Προς memwank:
Βγάζετε νόημα; Γιατί εγώ δε βγάζω.

Προς διεκδικώ σκληρά:
Δε φιλοδοξώ να σας σώσω μην ανησυχείτε.

Προς heliotypon: (2)
Όντως είναι ακριβές οι λάμπες. Η λύση είναι να βάζεις οικονομικές λάμπες, αν δε διαθέτεις χρήματα, εκεί που πρέπει να έχεις για πολύ αναμένα τα φώτα.

memwank είπε...

Οι Πειρατές της παραλιακής .

Είμαστε παγιδευμένοι ανάμεσα σε εναν κόσμο που δεν αναγνωρίζουμε και εναν που δεν υπάρχει ακόμα.
Καλωσήρθατε στην εποχή της πληροφορίας. Η βιομηχανική επανάσταση είναι παρελθόν. Τα ΜΜΕ
υιοθέτησαν την νεολαία και τα δελτία ειδήσεων τους γονείς
μας. Χιπ χοπ και μέταλ, προγκρέσιβ και τζάζ. Γιουροβίζιον και εμ πι τρια, τρέντι και κουλ. Η μουσική βιομηχανία μοιάζει με εναν ετοιμοθάνατο ασθενή που περιμένει το δίκτυο να του στείλει αποχαιρετιστήριο ες εμ ες. Ευτυχώς
όμως, ποτέ ξανά στην ιστορία μας δεν υπήρχαν τοσες εναλλακτικές, τόσες επιρροές, τόσες μουσικές.
Η μουσική είναι στον αέρα. Έτσι, πολύ πρίν το γραμμόφωνο οι μουσικοί ηταν αναγκαζμένοι να παράγουν
ζωντανά τις συνθέσεις τους και αυτός ηταν ο μοναδικός τρόπος επιβίωσης. Σύντομα ανακαλύψαμε το ρομαντικό βινύλιο, την κασσέτα, το σι ντι αλλά και το βίντεο, τώρα
ντι βι ντι. Αυτή είναι η ιστορία της βιομηχανίας ψυχαγωγίας. Digital vs. Analogue. Πάμε στοίχημα ;
Οι πιτσιρικάδες φυλάνε το ipod κάτω απο το μαξιλάρι τους. Αι ποντ, το δημοφιλέστατο μετα walkman και ίσως
το δεύτερο πιο ‘σεξουαλικό΄ προιόν μετά το δονητή. Ψηφιακά αρχεία σε μηδέν & ένα που μεταφράζονται σε
μουσική, ταινίες, εικόνες κ.λ.π. Παίζεις δεν με παίζεις ;
Freedom Low Freedom Change No Change Employment Low Employment Choice No Choice Memory
Low Memory. Revolution. Sex No Sex TV No TV Future No Future. Computer No Computer.
Εφ τι πι και νάπστερ. Ο πειρατής που έγινε ναύαρχος. Η παγκόσμια βιομηχανία λογισμικού υποφέρει κατά
πενήντα δύο τοις εκατό πειρατεία και ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη υπολογίζεται πως είναι ο Bill Gates. H μουσική βιομηχανία είκοσι τοις εκατό, αλλά
υποστηρίζει πως η νεα τάξη πραγμάτων σκοτώνει την
μουσική. Ποιός εχει πλέϊστεϊσιον στην πολυκατοικία ; Myspace.com, πιρ του πιρ και ανεξάρτητες
δισκογραφικές εταιρίες προσπαθούν να προλάβουν το μέλλον ανακαλύπτοντάς το. Το γερασμένο σι ντι, οι υψηλές τιμές, οι κυκλοφορίες ρέπλικα, το ραδιόφωνο
κουβάς ειναι μόνο μερικά στοιχεία που επιταχύνουν την αλλαγή. Η μουσική μεταμορφώνεται απο προϊόν σε υπηρεσία καθώς οτιδήποτε ψηφιακό είναι και άυλο. Κάτι τέτοιο μπορεί να μοιάζει σαν σενάριο επιστημονικής
φαντασίας αλλά είναι η αλήθεια. Η ανάγκη κατανάλωσης μουσικής ως ιδιόκτητο αγαθό πρέπει να
‘επανακεφαλαιοποιηθεί’ το συντομότερο δυνατό. Εως τότε,
κάποιοι θα παραμείνουν ‘οι κακοί’.
Θα αγοράζατε ποτέ ενα βιβλίο εαν σας λέγανε οτι απαγορέυεται να το δανείσετε σε εναν φίλο σας ; Ισως ενα αμάξι που θα πήγαινε μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές ; Τα
Κοπι κοντρόλ σι ντι είναι το όπλο των μεγάλων εταιριών. Και αν θελήσεις να το αντιγράψεις “they
will take you down” μπικόζ “ there ought to be limits to freedom” όπως θα έλεγε και ο πλανητάρχης. Δεν παίζουν σε αρκετά πλέϊερ και περιέχουν εχθρικό υλικό για τον
εκάστοτε υπολογιστή. Αξίζει να αναφερθεί οτι ως καταναλωτής έχεις το δικαίωμα στην αντιγραφή για
προσωπική χρήση (σοβαρά). Δέν έχεις το δικαίωμα να επωφεληθείς οικονομικά απο κατι τέτοιο. Στις Ηνωμένες πολιτείες ο RIAA, ελληνιστί ΑΕΠΙ, καταθέτει βαρύτατες
αγωγές κατά πολιτών που πρόσφεραν αρχεία για κατέβασμα. Στον Καναδά το ανώτατο δικαστήριο
απορρίπτει μήνυση κατά γνωστού προγράμματος ανταλλαγής μουσικής με την αιτιολογία οτι δεν παραβιάζει
τα πνευματικά δικαιώματα.
Στην Ελλάδα πάλι, η πρόσβαση στο ίντερνετ βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο. Μπλεγμένοι ανάμεσα στην
γραφειοκρατία και τα μικρομεσαία συμφέροντα, στην pop διαφθορά και την εικονική πραγματικότητα προσπαθούμε να ορίσουμε την έννοια του καλού και του κακού. Ενα
ερώτημα που απασχολεί για αιώνες τους φιλόσοφους. Αφρικανοπακιστανοί υπαίθριοι πωλητές στους δρόμους
της πόλης σερβίρουν τις νέες κυκλοφορίες κλέβοντας το
πουρμπουάρ του καλλιτέχνη. Ενα κινητό τηλέφωνο
διαθέτει μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ απο τους πρώτους
υπολογιστές. Η τεχνολογία έχει σπάσει το μονοπώλειο της
αγοράς και οι άνθρωποι που “πουλάνε την μουσική μου
σαν απορρυπαντικά” τρομολαγνούν.
Ζούμε στην εποχή που οι στέγες των σπιτιών δεν ήταν
πιο κοντά και οι ψυχές των ανθρώπων τόσο μακριά. Η
ανάγκη δημιουργικής έκφρασης δεν ήταν ποτέ τόσο
επιτακτικά φανερή. Έαν αγαπάς την μουσική περισσότερο
απο την δόξα και το χρήμα η αλλαγή θα είναι με το μέρος
σου. Αλήθεια.

WE ARE THE ROBOTS
Γ.Ι.

Heliotypon είπε...

Μιά παράκληση βρε Πιπιλή: Αυτός ο πληθυντικός είναι αποξενωτικός. Ο Μανώλης Γλέζος, όταν του μιλάνε στον πληθυντικό λέει: "'Ενας είμαι". Κι εγώ το ιδιο...

Φωτεινή Πιπιλή είπε...

Προς όλους:
Σας έγραφα πριν από μερικές μέρες ότι εγω είμαι αισιόδοξη στον τομέα προστασία του περιβάλλοντος. Τόνιζα μάλλιστα ότι είναι ενεργή πλέον η συμμετοχή για την αφύπνιση όλων μας-πόσο μάλλον των υπευθύνων-των ΜΜΕ. Μόλις πριν από μερικές ημέρες βγήκε στη δημοσιότητα η σοβαρή ρύπανση από υγρά απόβλητα ενός από τα πιο πλούσια ποτάμια της Ελλάδας, του Καλαμά, που βρίσκεται πάνω από την Ηγουμενίτσα στην Ήπειρο. Το πρόβλημα της ρύπανσης προέρχονταν από μία μικρή βιομηχανική ζώνη της περιοχής που έριχνε τα απόβλητα της στο ποτάμι. Ύστερα από καταγγελίες άρχισαν το 2005 έλεγχοι από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος. Οι έλεγχοι συνεχίστηκαν εώς και το Μάιο του 2007 οπότε εντοπίστηκαν όλες οι πηγές ρύπανσης. Πέσανε και βαριά πρόστιμα συνολικού ύψους 250.000 ευρώ στους υπεύθυνους, βιοτέχνες, κτηνοτρόφους κτλ και το ποτάμι καθάρισε. Είναι σημαντικό για την διατήρηση της καθαρότητας του ποταμού ότι με εντολή του ΥΠΕΧΩΔΕ η νομαρχία των Ιωαννίνων ανακάλεσε όλες τις άδειες για τη διάθεση των υγρών αποβλήτων. Χάρηκα πολύ που διάβασα στην Καθημερινη το αναλυτικό ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου και τις δηλώσεις του υφυπουργού περιβαλλοντος που είναι και από την περιοχή ότι η κινητοποίηση των πολιτων οδήγησε το κράτος να παρέμβει. Βουρ λοιπόν όλοι καταγγελίες, κάτι γίνεται.
Με την ευκαιρία, έχω πάει πολλές φορές στον Καλαμά καθ'όλο του το μήκος. Είναι ένα ποτάμι που τα έχει όλα και τυρκουάζ νερά και πέτρινα γεφύρια(κοντά στην ακριτική Σαγιάδα). Το συγκλονιστικότερο σημείο του είναι το Θεογέφυρο κοντά στη Ζίτσα των Ιωαννίνων όπου το αφρισμένο ποτάμι διατρέχει ένα τεράστιο σπήλαιο. Το επίσημο όνομα του Καλαμά είναι Θύαμις και καταλήγει σε ένα πολύ πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα δέλτα έξω από τη Σαγιάδα στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η Σαγιάδα για να σας βοηθήσω πριν ανοίξετε χάρτη βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Κέρκυρα. Μέσα στην βδομάδα θα σας ενημερώσω για την παρθενική μου ερώτηση στη Βούλη προς τον Υπουργό Γεωργίας με θέμα φυσικά την προστασία των άγριων ζώων στις καμένες περιοχές και τι πρέπει να κάνει κατά τη γνώμη μου η κυβέρνηση.