29 Οκτ 2010

Μία διαφορετική ζωή είναι εφικτή




Την Τετάρτη πέρασα καταπληκτικά. Επισκέφτηκα ως Γραμματέας Εθελοντισμού και με αφορμή τις εκλογές για περιφερειάρχες το χωριό Πετρί της Νεμέας όπου και συναντήθηκα -κι έμαθα πολλά και θαυμαστά- με μια ομάδα νέων καλλιεργητών, αγοριών και κοριτσιών. Συναντηθήκαμε στο κτήμα της οικογένειας Πέζου. Ήταν εκεί και οι παλιές μου γνώριμες, πετυχημένες σαλιγκαροτρόφοι, αδερφές Βλάχου.
Ήταν μια θαυμάσια μέρα μετά τις καταρρακτώδεις βροχές όπου η έξυπνη οικογένεια Πέζου, παλαιοί οινοπαραγωγοί, έπιασαν το μήνυμα της εποχής «κάτω οι μονοκαλλιέργειες» και προχώρησαν μαζί με τα αμπέλια στη δημιουργία σαλιγκαροτροφείου. Μαζί μας ήταν ακόμα ένας νέος παραγωγός που δημιούργησε στην παραλιακή ζώνη της Κορίνθου και εκτροφείο σαλιγκαριών και εκτροφείο φασιανών, περδίκων κ.α.
Δε σας κρύβω πόσο αισιόδοξη επέστρεψα όταν αυτοί οι νέοι καλλιεργητές με τις γυναίκες τους και τους συνομήλικους συγγενείς τους, δήλωσαν ευχαριστημένοι από τις επιλογές τους και οικονομικά (παρά τις όποιες δυσκολίες της αρχής) αλλά και για τον τρόπο της ζωής τους εκεί μέσα στη φύση και τόσο δίπλα στην Κόρινθο αλλά και στην Αθήνα.
Σκεφτείτε αγώνα που έκαναν αυτά τα νέα παιδιά, με πείσμα ώστε να ξεπεράσουν την αχρηστία των δημοσίων υπηρεσιών, το απαραίτητο για μερικούς φακελάκι και τη βλακεία των οπισθοδρομικών υπαλλήλων της κεντρικής εξουσίας.
Θα επανέλθω στο θέμα και όποιος ενδιαφέρεται να ξεφύγει από τη μιζέρια της Αθήνας και να αναπτύξει καλλιέργειες στο χωριό του, είμαι στη διάθεσή του για να τον φέρω σε επαφή με αυτά τα λαμπρά παραδείγματα νέων Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: