18 Οκτ 2010

Ερώτηση Φ.Πιπιλή σχετικά με καταγγελίες για τον Αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Δουκουδάκη

Δελτίο Τύπου
Η βουλευτής Ά Αθηνών με τη Ν.Δ. κα Φωτεινή Πιπιλή με ερώτηση που κατέθεσε στην Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου της ζητά να διερευνήσει άμεσα για το αληθές ή μη, της σκανδαλώδους τοποθέτησης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών του νεοεκλεγέντος Αντιπρύτανη, Καθηγητή Αστέριου Δουκουδάκη, με τιμητική μετάκληση από Πανεπιστήμιο της Αμερικής, από το οποίο φαίνεται να έχει απολυθεί μετά από την κατηγορία σεξουαλικής παρενόχλησης φοιτήτριάς του, γεγονός που φαίνεται να έχει αποκρύψει ο Καθηγητής από την Οδοντιατρική Σχολή επί σειρά ετών, για να διευκολύνει την πρόσφατη εκλογή του στην Πρυτανεία Αθηνών.
Η βουλευτής κα Φ. Πιπιλή θεωρεί ότι, αν τα δημοσιεύματα που ανέδειξαν την υπόθεση ισχύουν και αν τα έγγραφα που επιβεβαιώνουν το γεγονός είναι έγκυρα, τότε πρόκειται περί ενός μείζονος σημασίας γεγονότος που αφορά στο ύψιστο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ειδικότερα, στην ερώτησή της η βουλευτής ερωτά την Υπουργό εάν και ποια μέτρα έχει λάβει για την οριστική διαλεύκανση του θέματος, καθώς και ποιες εγγυήσεις δίνονται από την ηγεσία του Υπουργείου για μελλοντική εξασφάλιση του χώρου του Πανεπιστημίου και γενικότερα της Παιδείας από ανάλογα συμβάντα.
Επισυνάπτεται η με αρ. πρωτ. 4983, 14-10-10, Ερώτηση.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα 13/10/2010
Προς την Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου
Θέμα: «Καταγγελίες για τον Αντιπρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αστέριο Δουκουδάκη»
Κυρία Υπουργέ,
Το θέμα της ηθικής και της διαφάνειας στο δημόσιο βίο είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο, όπως έχει ακουστεί πολλάκις από τα χείλη του Πρωθυπουργού και όπως και η ίδια έχετε αναφέρει, πολύ πρόσφατα μάλιστα, σε δημόσιες δηλώσεις σας, όταν υπερασπιζόσασταν το ψηφισθέν νομοσχέδιο «Ανάπτυξη της Διά Βίου Μάθησης και λοιπές διατάξεις» του Υπουργείου σας.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη αναταραχή στον χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ύστερα από καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στον νεοεκλεγέντα Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αστέριο Δουκουδάκη, αφήνοντας «σκιές» σε ένα από τα τελευταία προπύργια της Παιδείας, όπως είναι το Πανεπιστήμιο. Οφείλω να επισημάνω ότι το Υπουργείο Παιδείας μοιάζει σαν απλός παρατηρητής του μείζονος θέματος που έχει ανακύψει.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Αντιπρύτανης φέρεται να έχει απολυθεί από το αμερικάνικο Πανεπιστήμιο στο οποίο δίδασκε, μετά από καλά θεμελιωμένες κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης φοιτήτριάς του και μάλιστα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον δέχτηκε με την τιμητική διαδικασία της μετάκλησης, ενώ υπήρχε ολόκληρη δικογραφία για το θέμα, την οποία ο κ. Δουκουδάκης φαίνεται ότι απέκρυψε, προκειμένου να επιτευχθεί νομίμως η μετάκληση.
Είναι προφανές ότι ο χώρος του Πανεπιστημίου δεν έχει την πολυτέλεια να «κουκουλώνει» τόσο σημαντικά θέματα που άπτονται, όπως είναι κατανοητό, ζητημάτων ηθικής.
Ερωτάται η Υπουργός:
1. Κατά πόσο αληθεύουν τα εν λόγω δημοσιεύματα και ποιες ενέργειες έχει λάβει το Υπουργείο για την διαλεύκανση του θέματος;
2. Ποια μέτρα σκοπεύετε να πάρετε α) για την άμεση επίλυση του προβλήματος που έχει ανακύψει και β) για την εξασφάλιση του χώρου της Παιδείας (Διευθυντές σχολείων, καθηγητές, Πανεπιστημιακοί κτλ) ως προς την άμεση διευθέτηση ανάλογων θεμάτων;
Φωτεινή Πιπιλή

1 σχόλιο:

zac είπε...

"AΝ ειναι αλήθεια.."
Αφού κυρα μου δεν ξερεις αν ειναι αλήθεια γιατι τον "δίνεις", επωνυμως μαλιστα, τον άνθρωπο??
Γιατι δεν μας λες αν κριθηκε το θέμα στην Αμερική??
Περιμενα απο σενα καποια σοβαρότητα αλλά φαινεται ότι συγκεντρωνεις και τις δυο ιδιοτητες, του πολιτευτάκια και του α.ρ.δημοσιογραφου..
Ντροπή.