12 Νοε 2014

Ομιλία Φ. Πιπιλή στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 11 Νοεμβρίου για το θέμα των τιμών των αεροπορικών μεταφορών



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Πιπιλή.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ απλώς βρήκα την ευκαιρία με τη σημερινή συζήτηση και ειδικότερα με ένα σημείο του προλόγου της Εισηγήτριας της Πλειοψηφίας, κυρίας Σκόνδρα, να πω μια πρόταση. Είπε, λοιπόν, η κυρία Σκόνδρα, αναφερόμενη στη συμφωνία που συζητάμε, που υπογράφηκε στις Βρυξέλλες στις 17 Δεκεμβρίου 2009 ότι έχει κυρίως ως βασικούς στόχους πρώτον, την προώθηση ενός διεθνούς συστήματος αερομεταφορών, που θα βασίζεται στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών, δεύτερον, την απελευθέρωση της αεροπορικής αγοράς, τρίτον, την αύξηση των επενδύσεων και τέταρτον, τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους καταναλωτές. Είπε και άλλα, τα οποία δεν αφορούν αυτό στο οποίο θέλω να αναφερθώ.
 Κύριε Πρόεδρε, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην κατ' εξοχήν τουριστική χώρα που είναι η Ελλάδα, είναι οι εξαιρετικά ακριβές εσωτερικές αεροπορικές διαδρομές, κάτι το οποίο δεν πλήττει μόνο τους μεμονωμένους τουρίστες, αυτούς δηλαδή που έρχονται εκτός τουριστικών πρακτορείων, όταν θέλουν να γνωρίσουν κυριολεκτικά την Ελλάδα, δηλαδή, τη χώρα, συνολικότερα, αλλά έτι περαιτέρω, πλήττει αυτό που έχει μεγάλη ανάγκη η εσωτερική αγορά, που λέγεται «εσωτερικός τουρισμός».
 Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, γνωρίζουμε όλοι, ότι είναι εξαιρετικά ακριβές για εσωτερικές μετακινήσεις. Για παράδειγμα, στα νησιά, όπου ένα αεροπορικό εισιτήριο για τη Χίο, που επισκέφθηκα εγώ το καλοκαίρι, μου στοίχισε περισσότερο απ' ό,τι η συνέχεια για να φτάσω μέχρι την Άγκυρα της Τουρκίας. Άρα, φανταστείτε –που οι περισσότεροι είσαστε και Βουλευτές περιφερειών που έχουν αποκλειστική ανάγκη το αεροπλάνο, ειδικότερα το χειμώνα, λόγω θαλασσοταραχής- πόσο δύσκολο είναι για αυτούς, όχι μόνο για εσωτερικό τουρισμό, αλλά κυρίως για να μεταφέρουν το παιδί τους, που σπουδάζει στο πανεπιστήμιο ή για να επισκεφτούν γιατρούς ή συγγενικά τους πρόσωπα. 
Δεν είναι άξιο συζήτησης το γεγονός ότι δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα; Δεν θα πρέπει να απασχολήσει την Επιτροπή μας ειδικά αυτό το θέμα; Καταλήγω σε πρόταση: Να απασχολήσει τη δική μας Επιτροπή μια συζήτηση που θα συγκαλέσετε ως Πρόεδρος, όπου κυρίαρχο ρόλο θα πρέπει να παίξει η περίφημη Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία πρέπει να μας παρουσιάσει στο συγκεκριμένο έργο των αερομεταφορών τι έχει κάνει, τι έχει ελεγχθεί, τι έχει βρει. Την Ολυμπιακή Αεροπορία και τα σκάνδαλά της ο  ελληνικός λαός την πληρώνει ακόμη, αλλά το θέμα είναι ότι παρότι έχουμε ιδιωτική εταιρεία πλέον, η οποία βέβαια βραβεύεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την παροχή υπηρεσιών, θα πρέπει σ' αυτό το σημείο να πιεσθεί, στο πλαίσιο βέβαια του ανταγωνισμού, ώστε οι τιμές οι εσωτερικές στα αεροδρόμια και στις αερομεταφορές να είναι συμβατές όχι με την οικονομική κρίση που διανύουμε σήμερα, αλλά με αυτό που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Άρα, κύριε Πρόεδρε, καταθέτω την πρότασή μου να κληθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού και όλοι οι αρμόδιοι, οπωσδήποτε και ο αρμόδιος Υπουργός, να γίνει μια ειδική συνεδρίαση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, να βρούμε πού χωλαίνει το σύστημα και το να πας στη Χίο είναι πιο ακριβό από το να πας στο Όσλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: